NHA SOMESSA:

MIKÄ IHMEEN PIRIFORMIS?

Tästä aiheesta postaamme huippusisältöjä myös jatkossa. Seuraa meitä somessa, niin et missaa parhaita paloja.

– Body fitness -urheilija Emilia Jyrkiäinen –

– Body fitness -urheilija Emilia Jyrkiäinen –

Mikä ihmeen piriformis?

Lonkan syvät ulkokiertäjät ovat pieniä mutta tärkeitä lihaksia, jotka sijaitsevat isompien pakaralihasten alla.

Alaraajamme luinen rakenne “syöttää” raajaan jo automaattisesti sisäkiertoa. Siksi tarvitsemme alaraajan alueelle huomattavan vahvan joukon erilaisia ulkokiertäjiä. Tällä videolla tarkastelussa ovat siis piriformis, gemellus inferior, gemellus superior, obturator internus, obturator externus sekä quadratus femoris.

Näiden lihasten kireys voi lisätä merkittävästi vammariskiä alaraajojen, sekä ehkä vähän yllättäen myös lanneselän alueella. Useimmiten kireys on helppo havaita esimerkiksi siitä, että jalkaterämme kääntyvät seistessä ja kävellessä ulospäin. Jos jalkaterät sojottavat iloisesti ulospäin, niin tapa-asentoihin ja treeneihin kannattaa ehdottomasti tehdä muutamia harkittuja korjausliikkeitä.

Yksi näihin lihaksiin, ja etenkin piriformikseen liittyvä mielenkiintoinen seikka on se, että lannerangan hermojuuresta lähtevä paksu hermopunos, lonkkahermo eli iskiashermo, kulkee meistä suurimmalla osalla piriformiksen alitse ja osalla jopa kyseisen lihaksen läpi. Piriformiksen kireys voikin olla aiheuttamassa painetta iskiashermoon ja tätä kautta ikäviä oireita alaraajaan.

Piriformiksen aiheuttamat ongelmat iskiashermoon lienevät kuitenkin ylidiagnosoituja. Iskiashermon hermokudosta peittää tuolla alueella 4 kerrosta faskiaa, minkä lisäksi myös rasvakudos suojaa sitä. Siksi hermo kestää paljonkin painetta. Istumme iskiashermomme päällä päivittäin ja tästä huolimatta suurimman osan meistä ei tarvitse huutaa kivusta.

Voitaneen siis todeta, että alaraajan ongelmiin etsitään liian usein “helppo” syyllinen ja todellinen, usein kohtuullisen yksinkertaisesti ratkaistavissa oleva ongelma jää korjaamatta.

Tällä videolla AP Lindberg käy läpi kyseisten lihasten perusanatomian sekä antaa muutamia vinkkejä, jotka arjessa ja treenaamisessa kannattaa huomioida.

 

Videon pariin pääset tästä >>

Mikä ihmeen piriformis? Lonkan syvät ulkokiertäjät ovat pieniä mutta tärkeitä lihaksia, jotka sijaitsevat isompien...

Julkaissut NHA Keskiviikkona 5. toukokuuta 2021

ON AIKA NOSTAA SUOMALAISEN PERSONAL TRAINING -OSAAMISEN TASOA. KATSO MITÄ MAAILMAN ARVOTETUIN PERSONAL TRAINER -SERTIFIOINTITENTTI PITÄÄ SISÄLLÄÄN.

Tilaa huippuartikkelit suoraan sähköpostiisi tästä

KIINNOSTAVIA ARTIKKELEITA BLOGISSAMME

PENKKIPUNNERRUS – ULTIMAATTINEN OPAS

PENKKIPUNNERRUS – ULTIMAATTINEN OPAS

Ota penkkipunnerrus kerralla haltuun! Lähes 2/3 treenaajista kertoo penkkipunnerruksen suurimmaksi turhautumisen lähteekseen. Tämä opas antaa sinulle vastauksen kaikkiin penkkipunnerrukseen liittyviin kysymyksiisi.

lue lisää
CHECKLIST – ALOITTELIJAN KUNTOSALIHARJOITTELU JA TREENIOHJELMA

CHECKLIST – ALOITTELIJAN KUNTOSALIHARJOITTELU JA TREENIOHJELMA

Mike Israetel on loistava puhuja ja erinomaisen karismaattinen esiintyjä. Tosin nämä taidot yksin eivät ole nostaneet häntä yhdeksi näyttöön perustuvan personal trainingin jättiläisistä. Hänen kenties suurin kykynsä on muodostaa hyvinkin monimutkaisista asioista suhteellisen yksinkertaisia ja toimivia käytännön sovelluksia.

lue lisää
TEHOKAS KOTITREENI – KUINKA TREENATA VOIMAA TAI LIHASMASSAA ILMAN KUNTOSALIA?

TEHOKAS KOTITREENI – KUINKA TREENATA VOIMAA TAI LIHASMASSAA ILMAN KUNTOSALIA?

Legendaarisen voimavalmentaja Greg Nuckolsin ohjeet, kuinka treenata ilman välineitä voimaa tai lihasmassaa. Artikkelista löydät pitkästi toista sataa treeniliikettä, jotka voit suorittaa minimaalisin välinein.

lue lisää

MIKSI ACE PERSONAL TRAINER -SERTIFIKAATTI ON MAAILMAN ARVOSTETUIN?