FUNCTIONAL PERFORMANCE SPECIALIST™ (FPS™)
ARI-PEKKA LINDBERGMIKÄ IHMEEN PRONAATIO JA SUPINAATIO – JA MITEN PAKARAT LIITTYVÄT AIVAN OLEELLISESTI ASIAAN?
ESIPUHE
Uusi Functional Performance Specialist™ -koulutus tuo paljon kaivattua osaamista terveydenhuollon ja liikunnan ammattilaisten rajapintaan. Se syventää opiskelijan toiminnallisen anatomian tuntemusta ja antaa avaimet harjoittelun ohjelmointiin siten, että lopputuloksena on tyytyväisempiä, kivuttomampia, terveempiä ja suorituskykyisempiä asiakkaita.
Koulutuksen ’isä’, Ari-Pekka Lindberg, on yksi Suomen kansainvälisesti arvostetuimpia toiminnallisen anatomian kouluttajia ja hänen kykynsä selittää monimutkaisetkin asiat ihmisen ymmärrettävästi on legendaarisessa maineessa. Uudessa koulutuksessa AP vetää yhteen muutaman vuosikymmen aikana kerryttämänsä ymmärryksen ihmisen anatomian sekä terveyden ja suorituskyvyn välisistä yhteyksistä. Uskon, että tällä ymmärryksellä varustettuna jokainen valmentaja voi nostaa entisestään oman osaamisensa tasoa, toimii hän sitten aloittelijoiden, tavoitteellisten harjoittelijoiden tai urheilijoiden parissa.
Saamamme palautteen perusteella juuri tätä osaamista kaivataan kentällä kipeästi. Sen takia olen äärimmäisen innostunut ja iloinen siitä, että tiemme jälleen kohtasivat, ja saamme tarjota juuri sitä osaamista, jolle kysyntää on. Haastattelin mestaria itseään siitä, miksi juuri tämä koulutus voisi olla sinulle se seuraava oikea.
Ari Langinkoski, koulutuspäällikkö, NHA
Ari-Pekka Lindberg, Nordic Health Academy. Functional Performance Specialist™ -koulutuksen kehittäjä.
MIHIN ONGELMAAN TÄMÄ KOULUTUS TUO VASTAUKSEN?
AP: ”Ai mihinkö? No ihan VALTAVAAN ongelmaan. Tuki- ja liikuntaelinsairauksista uusiutuu ylivoimaisesti suurin osa. Syykin on päivänselvä. Jos me vaan hoidetaan se akuutti kipu, kuten me nykyään tehdään, eikä puututa niihin tapa-asentoihin ja liikemalleihin, joita ihmisille on arjessa muodostunut, niin ei me ikinä päästä eroon niistä juurisyistä, jotka niitä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia ja kiputiloja aiheuttavat.
Tai vielä parempi, jos me alusta asti johdonmukaisesti opetettaisiin asiakkaat liikkumaan sellaisella tavalla, joka ehkäisee turhat rasitusvammat ja samalla maksimoi suorituskyvyn, niin ei tarvitsisi viettää niin paljon aikaa siellä telakalla niiden ehkäistävissä olevien harmien kanssa.”
MISTÄ SITTEN MIELESTÄSI JOHTUU, ETTÄ TUKI- JA LIIKUNTAELIMISTÖN ONGELMAT JATKUVASTI UUSIUTUVAT?
AP: ”Yhtäältä siitä, että harjoittelussa ja jopa liikunta- ja urheiluvalmennuksessa ei osata ohjelmoida ja toteuttaa harjoittelun liiketekniikoita ja niiden progressiota tavalla, joka jo lähtökohtaisesti ehkäisisi toiminnallisten ongelmien muodostumisen. Tai toisin ilmaisten, jolla jo lähtökohtaisesti tehtäisiin luodinkestäviä liikkujia ja urheilijoita.
Toisaalta siitä, että meillä ei ole yhtä selkää ammattiryhmää, joka hoitaisi asiakkaan ’diagnoosista kentälle’. Monet fysioterapeutit ei ymmärrä riittävästi liikunnan ohjelmoinnista ja monet personal trainerit ei yksinkertaisesti osaa anatomiaa ja toiminnallista anatomiaa riittävästi, voidakseen tehdä fysioterapeuttien kanssa järkevästi yhteistyötä.”
NO MITEN TÄMÄ KOULUTUS AUTTAA TUOTA ONGELMAA RATKAISEMAAN?
AP: ”Parilla eri tavalla. Ensinnä, jos sinulla ei ole anatomia vielä hallussa, niin tämän koulutuksen jälkeen taatusti on. Anatomian, ja nimenomaan toiminnallisen anatomian, ymmärrys on lähtökohta sille, että voi ymmärtää millainen liike on aidosti lääke, ja millainen vain pahentaa tilannetta.
Toisekseen tässä koulutuksessa käydään läpi tyypillisimmät virheasennot, jotka kattavat varmasti sellaiset yhdeksän tapausta kymmenestä, tai ylikin. Opit ne muutokset, joita virheasennot toiminnallisesti ja fysiologisesti aiheuttaa. Sen jälkeen opit systemaattisen tavan, joilla näitä toiminnallisia ja fysiologisia muutoksia lähdetään palauttamaan kohti optimitilannetta. Jos tällä ei ratkaista tuota ongelmaa, niin ei sitä sitten ratkaista millään.
Eli tämä koulutus antaa tarvittavan osaamisen, jotta fysioterapeutti voi jatkaa liikunnan ohjelmoinnin puolelle, tai personal trainer ottaa akuutin vaiheen jälkeen asiakkaasta turvallisesti kopin.”
OLET KOULUTTANUT TOIMINNALLISTA ANATOMIAA JO KOHTA PARIN VUOSIKYMMENEN AJAN JA ILMEISESTI LÄHES KAIKILLA MANTEREILLA. MITEN TÄMÄ KOULUTUS EROAA AIEMMISTA KOULUTUKSISTASI?
AP: ”No, tämä on vähän tämmöinen nolokin homma, mutta kuuluu lajiin. Tieto ja ymmärrys lisääntyy sellaista tahtia, että jos sinua ei pikkuisen, tai joskus paljonkin, nolota, mitä opetit, vaikka kolme vuotta sitten, niin sitten sinä et ole pysynyt kehityksessä mukana.
Toisekseen koen, että oma ammatillinen osaamiseni on vasta nyt saavuttanut sellaisen tason, että tarinan kaaresta on tullut kaunis ja eheä. Osaan kertoa mitä ja miksi siten, että se ensinnäkin pitää paikkansa, ja toisekseen siten, että tarinasta on helppo ottaa koppi ja perustella tehtäviä ratkaisuja omalle asiakkaalleen.”
MISTÄ KOULUTUKSEN NIMI, FUNCTIONAL PERFORMANCE SPECIALIST™, TULEE?
AP: ”Monta sanaa, monta syytä. Mutta mennään järjestyksessä. Jokaisen liikuntaohjelman tarkoituksen pitäisi olla ihmisen terveyden ja toimintakyvyn edistäminen. Nämä kävelevät sillä tavalla hassusti käsi kädessä, että jos se ohjelma ei edistä toimintakykyä, niin ei se sitten edistä kyllä terveyttäkään.
Eli tämä menee niin, että sinun pitää ensin ymmärtää se toiminta, jonka ymmärryksen kautta vasta voit parantaa sitä terveyttä. Sen toiminnan ymmärryksen saat tästä koulutuksesta, josta termi ’functional’.
Ja kas hassua, ne ihan samat lainalaisuudet, jotka parantavat toimintakykyä, on kaiken terveen suorituskyvyn perusta. Eli kun me saadaan se liike palautettu noudattamaan sellaisia toiminnallisia lainalaisuuksia, jotka nyt vain sattuvat ihmisen kohdalla olemaan totta, niin samalla me luodaan mahdollisuudet maksimoida suorituskykyä siten, että me samalla minimoidaan vammariski. Tästä tulee termi ’performance’.
No spesialisti tarkoittaa ihmistä, jolla on hyvät tai erittäin hyvä taidot jostain tietystä rajatusta aihealueesta. Uskallan väittää, että jos minulla on mennyt yli vuosikymmen näiden asioiden oppimiseen maailman parhailta, ja jos sinä otat tässä koulutuksessa olevasta opista kopin, niin kyllä sinulla on aika valtavan hyvä osaaminen näiden koulutusten aihealueesta. Siitä tulee termi ’specialist’.
Englanninkielinen nimi on siksi, että viemme tämän koulutuksen ihan samassa formaatissa kansainvälisille markkinoille englannin kielellä.”
KOULUTUS ON DIGITAALISESSA MUODOSSA, MIKSI?
AP: ”No ei näitä asioita ole mitään järkeä kouluttaa missään muussa muodossa. Jos asia on uusi, kuten se todella monelle on, niin ei se mene perille kertaselityksellä ja -katsomalla. Sen ajatuksen pariin pitää voida palata useita kertoja, kokeilla ja soveltaa, palata taas, kunnes sen saa luontaiseksi osaksi toimintaa. Tätä ei pysty kasvokkain toteuttamaan. Totta kai näitä asioita pitää tehdä myös käytännössä, mutta perusteet saa parhaiten haltuun digitaalisen formaatin kautta.”
MITEN ASIANTUNTIJA MUUTTAA TÄSSÄ KOULUTUKSESSA SAAMANSA OSAAMISEN RAHAKSI?
AP: ”Tämä on helppo. Vaikkapa olkapääkipua kertoo kokeneensa jopa 53,1% voimanoston harrastajista (Siewe 2011) ja 36,6% kehonrakennuksen harrastajista (Siewe 2014). Jos valmentaja ensin ottaa tämän osaamisen haltuun ja sen jälkeen kertoo siitä omassa markkinoinnissaan, niin voisi kuvitella, että ovelle muodostuu aika äkkiä jono.”
KOULUTUS ON KOLMESSA ERI OSASSA, MIKSI NÄIN?
AP: ”Kyllä näissä koulutuksissa on aika paljon asioita, joita ottaa haltuun. Riippuu tietysti yksilön lähtötasosta, mutta uskon että monelle paras tapa on edetä yksi osa kerrallaan. Nyt aloitetaan hartiarenkaasta, josta jatketaan alaraajoihin ja palataan taas keskivartaloon. Sitä voi sitten aloittaa itselleen kiinnostavimmasta, tai edetä tässä järjestyksessä, sillä keskivartalo sitoo yhteen ylä- ja alavartalon toiminnan, joten siksi edellä esitetty järjestys on hyvä.”
MITÄ HALUAISIT VIELÄ SANOA IHMISELLE, JOKA HARKITSEE KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISTA?
AP: ”Jos minä olisin jostain saanut tämän ymmärryksen kymmen vuotta sitten, olisin voinut urani aikana auttaa vielä useampaa ja vielä enemmän, kuin mihin nyt olen pystynyt. Uskon, että jokainen, joka on tällä alalla, omaa aikamoisen määrän ihan rehellistä auttamisenhalua.
Se auttamisenhalu ei vain yksin riitä mihinkään, vaan tuloksekkaan tekemisen taustalle tarvitaan melkoinen määrä tietoja ja taitoja. Itselläni on mennyt pari vuosikymmentä ensin oppia nämä asiat ja sitten vielä oppia kertomaan ne niin, että niistä saa perustiedot omaava ihminen helposti kiinni.
Olen täysin varma, että FPS™:n avulla ihminen hyppää omassa osaamisessansa vuosia eteenpäin. Suhteessa koulutukseen tarvittavaan aikaan ja rahaan, on se minusta aika lähelle paras sijoitus, mitä omaan ammatilliseen kehitykseen voi tehdä, jos liikunnan parista leipänsä saa.
Uskon, että tällä osaamisella varustettuna valmentaja saa aikaan tyytyväisempiä, kivuttomampia, terveempiä ja suorituskykyisempiä asiakkaita. Ja eiköhän se tyytyväinen, asiakas ole jokaisen meistä korkein tavoite.”
TÄLLÄ VIDEOLLA ARI-PEKKA LINDBERG KERTOO, MITKÄ OVAT TYYPILLISIMMÄT OLKAPÄÄONGELMAT JA OLKAPÄÄKIPUJEN AIHEUTTAJAT
OPISKELE TOMINNALLISEN ANATOMIAN HUIPPUOSAAJAKSI. LUE LISÄÄ FUNCTIONAL PERFORMANCE SPECIALIST™ -KOULUTUKSESTA.
HERÄSIKÖ SINULLA KYSYTTÄVÄÄ FPS™-KOULUTUKSEEN LIITTYEN? JÄTÄ MEILLE VIESTI, NIIN OLEMME SINUUN PIAN YHTEYDESSÄ.
YHDESSÄ, ME TEEMME SEN MAHDOLLISEKSI
Tilaa seuraavat aiheeseen liittyvät artikkelit suoraan sähköpostiisi tästä
LISÄÄ KIINNOSTAVIA ARTIKKELEITA
UUDET LIHAVUUSLÄÄKKEET JA “LIHASKATO” – TUTKITTUA TIETOA TIIVIISTI
Viime aikoina on julkisuuteen tihkunut hälyttäviä tietoja siitä, miten suuren suosion saavuttaneiden uudenaikaistan lihavuuslääkkeiden (niin kutsuttujen GLP-1-agonistien, kuten Saxenda, Wegovy sekä Ozempic, jota on käytetty lihavuuden hoitoon diabetes-käyttöaiheen ulkopuolella) käytön yhteydessä saatetaan menettää hälyttävässä määrin myös lihasmassaa.
LUENTO: NAISTEN VALMENTAMISEN ERITYISPIIRTEET
Nyt on tarjolla Suomen kärkiosaamista naisten valmentamisen erityispiirteistä! Järjestämme nimittäin yhteistyössä Äitiysliikunta-Akatemian kanssa maksuttoman luennon, jonka sisältö on jokaiselle valmentajalle takuulla kullanarvoista. Varaa paikkasi ja ota naisten valmentaminen vahvasti haltuun!
MIKÄ ON HYVÄ TULOS MAASTAVEDOSSA? – KUINKA VAHVA ON VAHVA?
Tällä kertaa tarkastellaan, minkälainen voisi olla hyvä tulos maastanostossa, tai tuttavallisemmin maastavedossa eli mavessa, kun huomioon otetaan sekä henkilön harjoitustausta että kehonpaino.
MYÖS NÄMÄ SAATTAVAT KIINNOSTAA SINUA:
Pakaratreeni – kuolleen pakaran syndrooma ja lonkan kiertäjäkalvosin >>
Liikunnan perusperiaatteet – Tuloksekkaan harjoittelun viisi kulmakiveä >>
Lisää lihasta! – Mike Israetelin nerokkaat harjoitteluvolyymin maamerkit >>
Miksi laadukas ja kiistaton personal trainer -sertifiointi on tärkeää? >>
Motivoiva haastattelu – Näyttöön perustuvan personal trainingin työkalu >>
NORDIC HEALTH ACADEMY
NHA:n missio on edistää näyttöön perustuvan liikunta- ja ravitsemusohjauksen laatua ja saatavuutta Suomessa, kouluttamalla aikuisopiskelijoita liikunnan ja elintapaohjauksen ammattilaisiksi.