YLIVERTAISTA LAATUA YLIVOIMAISEN EDULLISESTI

YLIVERTAISTA LAATUA YLIVOIMAISEN EDULLISESTI

MIKSI "RINTA ROTTINGILLE" EI OLE HYVÄ NEUVO?

OTA HALTUUN 98+1 KUNTOSALILIIKKEEN TÄYDELLISET TEKNIIKKAOHJEET SUORAAN SUOMEN ARVOSTETUIMMALTA ASIANTUNTIJALTA.

OTA HALTUUN 98+1 KUNTOSALILIIKKEEN TÄYDELLISET TEKNIIKKAOHJEET SUORAAN SUOMEN ARVOSTETUIMMALTA ASIANTUNTIJALTA.

TUTTU OHJE VOI OLLA JOPA VAARALLINEN

Kuntosaliharjoitteluun liittyvä ohje, jonka todennäköisesti jokainen liikunnan ammattilainen on kuullut, ja monet meistä jopa antaneet, on ”pidä rinta rottingilla”. Tämä hyvää tarkoittava ohje on kuitenkin suorastaan vaarallinen, sillä se lisää riskejä niin yläselän, olkapäiden kuin alaselänkin ongelmille.

YLÄSELÄN ONGELMAT

Miksi näin on, vaatii hieman perusanatomian ja ihmisen asentojen ymmärrystä, joten päästetään ääneen legendaarinen toiminnallisen anatomian suurmestari AP Lindberg, joka seuraavalla videolla avaa meille, mistä rinta rottingilla treenaaminen todennäköisesti johtuu, sekä miksi tämä on yläselän terveydelle haitallista.

OLKAPÄÄONGELMAT

Eli rintarangan suoristaminen tyypillisesti kompensoi hartiarenkaan huonoa asentoa ja heikkoa toimintaa, jolloin kuormitus ei enää kohdistu selkärangan nikamarungoille ja välilevyille, kuten tarkoitettu. Ylisuorassa rintarangassa kuormitus pääsee kohdistumaan pienille fasettinivelille, joka pidemmän päälle lisää merkittävästi riskiä erilaisiin yläselän ongelmiin.

Mutta ei ne tämän ohjeen ongelmat siihen lopu. Ohje on ongelmallinen myös olkapäille. Päästetäänpä AP taas ääneen:

ALASELKÄONGELMAT

Eli hyvin tyypillisesti rintarangan yliojennuksella pyritään kompensoimaan sitä, että ei osata aktiivisesti ja riittävässä määrin liikuttaa lapaluita ja sitä kautta koko hartiarengasta. Tämä yliojennus heikentää hartiarenkaan voimantuottoa, joka ei missään nimessä edesauta sitä, että harjoittelulla saataisiin haluttuja tuloksia.

Tämän lisäksi lapaluiden riittämätön liike lisää pistekuormaa ja sitä kautta siis myös loukkaantumisriksiä olkapäissä, joka ei sekään ole järin toivottu tilanne.

Vaan ei ne rinnan rottingille vetämisen haitat lopu vielä tähänkään. Jos kineettisen ketjun käsite on yhtään tuttu, niin tiedät että yhden kehon segmentin toiminta saattaa usein aiheuttaa haasteita jossain toisessa kehon segmentissä. Näin on tilanne myös rintarangan ja lannerangan kanssa, jota AP avaa seuraavalla videolla:

Emmeköhän me tämän jälkeen voi olla yhtä mieltä AP:n kanssa siitä, että ”pidä rinta rottingilla” -ohje joutaa sinne roskakoriin, ja tästä edespäin opetellaan liikuttamaan sitä hartiarengasta siten, kuin luonto on tarkoittanut.

PS. Jos toiminnallinen anatomia ei vielä ole sinulla täydellisesti hallussa, niin sen saat taatusti haltuusi FPS™-koulutuksissamme.

ON AIKA NOSTAA SUOMALAISEN PERSONAL TRAINING -OSAAMISEN TASOA. KATSO MITÄ MARKKINOIDEN ARVOSTETUIN PERSONAL TRAINER -KOULUTUS PITÄÄ SISÄLLÄÄN.

ON AIKA NOSTAA SUOMALAISEN PERSONAL TRAINING -OSAAMISEN TASOA. KATSO MITÄ MARKKINOIDEN ARVOSTETUIN PERSONAL TRAINER -KOULUTUS PITÄÄ SISÄLLÄÄN.

HERÄSIKÖ SINULLA KYSYTTÄVÄÄ KOULUTUSIIN LIITTYEN? JÄTÄ VIESTI, NIIN ME VASTAAMME.

YHDESSÄ, ME TEEMME SEN MAHDOLLISEKSI

LISÄÄ KIINNOSTAVIA ARTIKKELEITA

LIHAVUUDEN LIIKUNTAHOITO

LIHAVUUDEN LIIKUNTAHOITO

Yli puolet Suomen aikuisväestöstä sairastaa tai on vaarassa sairastua yhteen tai useampaan elintapasairauteen. Lihavuus on merkittävä riskitekijä tämän taustalla.

lue lisää
ETUMMAINEN SAHALIHAS – SERRATUS ANTERIOR

ETUMMAINEN SAHALIHAS – SERRATUS ANTERIOR

Mikä ihmeen serratus anterior? Ja miksi sen toiminta luo perustan koko yläraajamme voimantuotolle? Etummainen sahalihas on yllättävän massiivinen lihasrakenne, joka sijaitsee kylkiluidemme päällä, kiinnittyen lapaluun sisäpintaan.

lue lisää

NORDIC HEALTH ACADEMY 

 

NHA:n missio on edistää näyttöön perustuvan liikunta- ja ravitsemusohjauksen laatua ja saatavuutta Suomessa, kouluttamalla aikuisopiskelijoita liikunnan ja elintapaohjauksen ammattilaisiksi.

YHTEYSTIEDOT

 

Bulevardi 30 B 1

00120 HELSINKI

E: info@nha.fi

P: +358 50 302 0753

Tietosuojaseloste