TÄYDELLINEN TYKY-PÄIVÄ – MAISTUISIKO TEILLE TUTKITUSTI TOIMIVA RATKAISU JA MAAILMAN PARAS VALMENNUSOSAAMINEN?

Uskotko, että teidän yrityksenne väki haluaisi oivaltaa jotain uutta ja innostua älykkäästi rakennetuista hyvinvointisisällöistä? Olisiko fiksua viettää tykypäivä niin, että osallistujat saavat mukaansa tutkitusti toimivat työkalut työhyvinvointinsa parantamiseen? Voisiko halukkaat osallistujat saada pelkän hetkellisen innostumisen sijaan jopa ihan oikeaa ja ammattimaista tukea pysyvien muutosten saavuttamiseksi?

 

Jos vastasit kyllä, niin minulla on sinulle hyvä uutinen: tällainen tyky-päivä on nimittäin olemassa.

TÄYDELLINEN TYKY-PÄIVÄ – MAISTUISIKO TEILLE TUTKITUSTI TOIMIVA RATKAISU JA MAAILMAN PARAS VALMENNUSOSAAMINEN?

Uskotko, että teidän yrityksenne väki haluaisi oivaltaa jotain uutta ja innostua älykkäästi rakennetuista hyvinvointisisällöistä? Olisiko fiksua viettää tykypäivä niin, että osallistujat saavat mukaansa tutkitusti toimivat työkalut työhyvinvointinsa parantamiseen? Voisiko halukkaat osallistujat saada pelkän hetkellisen innostumisen sijaan jopa ihan oikeaa ja ammattimaista tukea pysyvien muutosten saavuttamiseksi?

 

Jos vastasit kyllä, niin minulla on sinulle hyvä uutinen: tällainen tyky-päivä on nimittäin olemassa.

Artikkelin kirjoittaja Ari Langinkoski on kansainvälisesti arvostetuin suomalainen elintapavalmennuksen asiantuntija ja Ihmisen käyttöohje™ -valmennusohjelmien kehittäjä.

Mutta ennen kuin menemme tarkemmin täydellisen tyky päivän sisältöön, niin katsotaan muutama perustavalaatuinen ajatus siitä, mistä se hyvinvointi isossa kuvassa rakentuu.

Mistä hyvinvointi koostuu? Ja mikä ihmeen elintapalääketiede?

Nythän on niin, että vaikka olemme keskenämme hyvinkin erilaisia, niin biologisesti olemme varsin samanlaisia.

Jokaisen ihmisen hyvinvointi lepää saman kuuden peruspilarin varassa. Nämä peruspilarit ovat riittävä fyysinen aktiivisuus, terveellinen ravitsemus, palauttava uni, stressin säätelytaidot, päihteiden korkeintaan kohtuukäyttö sekä palkitsevat ihmissuhteet.

Ja tämä ei muuten ole mielipide. Tämä on sadoilla ja taas sadoilla tutkimuksilla todennettu tosiasia, joka lääketieteessä tunnetaan nimellä elintapalääketiede. Jos et vielä ole aiheesta kuulut, niin kannattaa hypätä linjoille webinaariimme. Elintapalääketiede tulee nimittäin muuttamaan täydellisesti sen, mitä ja miten me terveydestä ajattelemme.

VELOITUKSETON WEBINAARI: MIKÄ ON PARAS TAPA PYSÄYTTÄÄ HAITALLINEN STRESSI? ✅

VELOITUKSETON WEBINAARI: MIKÄ ON PARAS TAPA PYSÄYTTÄÄ HAITALLINEN STRESSI? ✅

Jo pieni liikahdus parempaan jossain näistä pilareista saattaa saada aikaan positiivisen kierteen, jonka lopputulemana ihmisen elämänlaatu nousee dramaattisesti paremmalle tasolle – ja siinä samalla nousee myös aivan varmasti työkyky ja työhyvinvointi.

Tiellä on vain yksi mutka. Vaikka peruspilarit toimivat ihan jokaisen kohdalla, on niiden laadukkaan toteuttamisen tiellä tyypillisesti yksi tai useampi haaste. Nämä haasteet ovat vieläpä jokaisella yksilöllä täysin omanlaisiaan ja vaihtelevissa kohdissa eri pilareiden perustuksia.

Onneksemme, näiden solmujen avaamiseen on kehitetty tutkitusti toimiva strategia, joka tunnetaan nimelle terveysvalmennus.

Tässä strategiassa me NHA:lla olemme vietävän hyviä. Niin hyviä, että olemme saaneet kouluttaa jo tuhansille terveydenhuollon ammattilaisille terveysvalmennuksen parhaita käytäntöjä. Ja nämä käytännöt muuten ihan tutkitusti toimivat.

Joten eiköhän ole aika, että näistä hedelmistä pääsisi nauttimaan mahdollisimman moni, mielellään kaikki.

Maailman on muuttunut – Terveys täytyy tehdä

Ehkä yksi tärkeimmistä oivalluksista, joita ihminen voi tässä ajassa tehdä on tämä: Maailma on muuttunut niin, että terveys ei enää itsestään ”ole”, vaan se pitää omilla aktiivisilla valinnoilla tehdä.

Tämäkään ei ole mielipide, vaan jälleen kerran satojen tutkimusten osoittama tosiseikka.

  • Ympäristömme ei kannusta lihasvoimin liikkumiseen, joten fyysistä aktiivisuutta ei saada terveyden kannalta riittävästi
  • Ruokaympäristömme on suorastaan toksinen; liian energiatiheää ruokaa on saatavana kaikkialla, kaiken aikaa, aivan liian hyvältä maistuvana ja aivan liian suurina annoskokoina
  • Eri kanavien viihdetarjonta ja mobiililaitteet riistävät herkästi riittävät yöunet, jos stressi ei ole ennättänyt ensin
  • Koettu stressi työelämässä on jatkuvassa kasvussa – viime aikoina suorastaan dramaattisesti
  • Päihteiden, etenkin alkoholin käyttö on kulttuurillisesti hyväksyttyä
  • Mobiililaiteet ja sosiaalisten medioiden dopamiinikoukut riistävät herkästi huomion normaaleilta ihmissuhteilta

Jokaisen terveyden kuuden peruspilarin kohdalla tilanne on tämä: jos ihminen ei itse ole tarkkana, niin ympäristö taivuttaa hyvinvoinnin pahoinvoinniksi. On siis aivan johdonmukaista, että me ihmiset olemme jälleen enenevässä määrin sairaita ja pahoinvointi uhkaa kasvaa.

Mutta niillä aivan samoilla elintavoilla voidaan saada aikaan myös täysin toisenlainen kierre, joka johtaa parempaan terveyteen, parempaan elämänlaatuun, ja aivan taatusti parempaan työkykyyn.

Elintapojen synkkä kierre, tyky-päivä ja tyhy-päivä, Ihmisen käyttöohje, luennot ja valmennukset 2

Kuva 1. Elintapojen viheliäinen kierre. Stressaantuneena uni herkästi häiriintyy. Stressi ja väsymys molemmat lisäävät mielihaluja runsasrasvaista ja sokeripitoista ruokaa kohtaan, joka johtaa helposti lihomiseen ja sen myötä lukuisiin terveysongelmiin. Väsyneenä ei jaksa olla fyysisesti aktiivinen, joka taas riistää liikunnan unta parantavat, stressiä helpottavat ja terveyttä edistävät vaikutukset. Väsymys ja stressi yhdessä lisäävät mielenterveyden haasteiden todennäköisyyttä. Houkutus käyttää päihteitä “unilääkkeenä” kasvaa, joka taas edelleen heikentää unta ja kiihdyttää viheliäistä kierrettä. Kaiken edellisen seuraksena sosiaaliset suhteet todennäköisesti kärsivät ja kierre entisestään voimistuu, sillä jokainen elintapa heijastuu toiseen tavalla tai toisella.

Elintapojen positiivinen kierre, tyky-päivä ja tyhy-päivä, Ihmisen käyttöohje, luennot ja valmennukset 2

Kuva 2. Elintapojen positiivinen kierre. Jos stressistä huolimatta jaksaa esimerkiksi pitää huolta fyysisestä aktiivisuudestaan, vähentää tämä itsessään stressin tuntemuksia, auttaa säätelemään ruokahalua, johtaa parempaan uneen, tarjoaa mahdollisuuksia sosiaaliseen kanssakäymiseen, vähentää päihteiden houkutuksia ja on parasta mahdollista lääkettä mielenterveyden haasteisiin. Kaikkien edellä mainittujen elintapojen heijastusvaikutukset toisiinsa voivat johtaa siihen, että lopputulemana krooninen stressi väistyy, terveysuhat laimenevat ja henkilön kyky säädellä ja kestää henkistä kuormitusta kasvaa.

Edellinen mielessä, mennäänpä seuraavaksi siihen täydelliseen tyky-päivään.

Täydellinen tyky päivä – Miltä se näyttää?

Me ihmiset olemme siitä hauskoja, että me ilahdumme, kun saamme oivaltaa ja oppia jotakin uutta. Siksi täydellisen tyky-päivän rakentaminen alkaa jo ennen itse h-hetkeä.

Tunnelmaan saattelemiseen sopii täydellisesti oman terveyden ja hyvinvoinnin itsearviointi – eli virallisemmin tutkitusti toimiva PrioMed® Lifestyle Medicine Vital Signs -kysely. Siinä ihminen tekee nopean arvion omasta tilanteestaan suhteessa edellä mainittuun kuuteen terveyden ja hyvinvoinnin peruspilariin.

Tuloksena on arvio omista elintavoista asteikolla 0–10, jonka tulkinta on jokaiselle helppoa ja selkeää. Samalla voidaan halutessa kerätä arvokasta tietoa siitä, missä näiden asioiden suhteen työpaikalla yleisesti mennään.

Ja kyllä, tämän kyselyn voi totta kai rustailla näppärästi myös päivän alussa, mikäli se jää etukäteen täyttämättä.

Tutkimustemme mukaan kyselyyn vastaaminen on jo itsessään hyvin oivalluttavaa. Saman oivalluksen rakentamista jatketaan päivän alkuun luennolla, jossa mm. avataan edellisessä kappaleessa kuvattu tilanne elintapojen viheliäisestä ja positiivisesta kierteestä, sekä annetaan ratkaisun avaimet, joilla ympäristön asettamat uhat voidaan torjua ja kääntää kurjuus kukoistukseksi.

Tälle osiolle olemme antaneet nimen Kuinka elää kuolematta?

Palautteen perustella voin vakuuttaa, että yksikään kuulija ei jää kylmäksi.

Sisältöä voidaan niin haluttaessa painottaa minkä tahansa terveyden pilarin suuntaan. Usein järisyttävimmät havainnot saadaan stressin vaikutuksista elintapoihin, ja mikä tärkeintä, myös elintapojen vaikutuksista stressiin.

Paradoksaalista kyllä, juuri ne elintavat, jotka stressi tyypillisesti saa pois uriltaan ovat tutkitusti tehokkaimmat tavat, joiden avulla stressin kokemusta voidaan lieventää ja ihmisen kykyä kestää henkistä kuormitusta nostaa.

Kun nämä oivallukset on saatu tarjoiltua, siirrytään osioon nimeltä Muutoksen musta vyö. Siinä käymme läpi muutoksen luonnetta ja psykologiaa tavalla, jota palautteissa on poikkeuksetta ylistetty.

Oivallutusten sarjan päätämme tutkittuun tietoon niistä tekniikoista, joiden avulla muutoksen saa kaikkein suurimmalla todennäköisyydellä onnistumaan.

Näillä toimenpiteillä pysyvän muutoksen siemen on kylvetty hedelmälliseen maaperään.

Mitä tykypäivän jälkeen? – Oivallusten vieminen käytäntöön

Nyt on hyvä hetki jättää syntyneet ajatukset hetkeksi hautumaan ja siirtyä aktiivisen tekemisen pariin.

Oikein hyvä idea on ottaa tähän kohtaan sellaista tekemistä, joka liittyy edellä mainittuun terveyden ja hyvinvoinnin kuuteen peruspilariin. Tämä voi olla liikuntakokeiluja, kokkikoulua, sosiaalista kanssakäymistä ja ryhmäytymistä edistävää peliä tai leikkiä, tai mitä tahansa muuta, mikä juuri teidän työporukkaanne eniten innostaa ja budjettiin passaa.

Jo tällä ohjelmalla tehdään taatusti vaikutus, mutta optimitilanteessa ei asiaa kannata jättää tähän. Kun mielenkiinto on saatu heräämään, niin erittäin viisas strategia on tukea henkilön ajattelua ja muutosta valmennuksen avulla.

Tämähän voidaan toteuttaa esimerkiksi siten, että työnantaja tarjoaa luennot ja valmennukseen liittyvät kyselyt ja mikäli työntekijä haluaa osallistua jatkovalmennukseen, voi hän maksaa tämän esimerkiksi omalla liikuntaedullaan.

Valmennuksen tarkempaan sisältöön voit tutustua tästä linkistä. Mainitaan nyt kuitenkin sen verran, että myös näistä meidän valmennuksistamme on saatu äärimmäisen hyvää palautetta ja valmennus myös tutkitusti toimii.

Mikäli tämä luentomme ja valmennuksemme voisi kuulostaa teidän firmalle passeleilta ratkaisuilta, niin pistähän soittoa tulemaan!

Ari Langinkoski
Head Coach
Ihmisen käyttöohje™ -valmennukset
040 150 8080

NORDIC HEALTH ACADEMY & PRIOMED®

 

NHA:n IHMISEN KÄYTTÖOHJE™ -valmennukset tarjoavat työyhteisöille ainutlaatuisen yhdistelmän tuoreinta tieteellistä tietoa ja tutkitusti toimivimpia käytännön menetelmiä työkyvyn ja terveyden parantamiseksi.

Mikä ihmeen PrioMed®? ››

YHTEYSTIEDOT

 

Säterintie 16

00720 HELSINKI

E: info@nha.fi

P: +358 50 302 0753

Tietosuojaseloste»