Uusi tutkimus: Liikunta tekee huomattavasti fiksummaksi

Uusi tutkimus: Liikunta tekee huomattavasti fiksummaksi

Liikunnalla on lukuisia hyvin tunnettuja terveyshyötyjä ja se vaikuttaa olevan myös yksi tehokkaimmista keinoista esimerkiksi masennuksen ehkäisyyn ja hoitoon.

Liikunnan vaikutuksista ajattelukykyyn terveillä henkilöillä on kuitenkin tehty toistaiseksi vain vähän laadukkaita koontitutkimuksia.

Liikunnalla on lukuisia hyvin tunnettuja terveyshyötyjä ja se vaikuttaa olevan myös yksi tehokkaimmista keinoista esimerkiksi masennuksen ehkäisyyn ja hoitoon.

Liikunnan vaikutuksista ajattelukykyyn terveillä henkilöillä on kuitenkin tehty toistaiseksi vain vähän laadukkaita koontitutkimuksia.

Uusi tutkimus avaa liikunnan hyötyjä

Vuoden 2023 lopulla ilmestyi uusi systemaattinen katsaus ja meta-analyysi (Zhang ym., 2023), jossa käytiin läpi peräti 54 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta, joissa oli yhteensä 6277 osallistujaa.

Tutkimuksen tulokset olivat suorastaan huimia. Liikunta parantaa useita ajatteluun liittyviä toimintoja todella merkittävästi.

Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten erilaiset liikuntamuodot näyttäisivät vaikuttavan yleiseen ajattelukykyyn, toiminnanohjaukseen ja muistiin. Havainnot olivat vähintäänkin mielenkiintoisia.

Yleinen ajattelukyky (global cognition)

Yleiseen ajattelukykyyn todettiin suurimman positiivisen vaikutuksen olevan aerobisella harjoittelulla, eli perinteisemmin kestävyysharjoittelulla.

Myös vastusharjoittelu paransi yleistä ajattelukykyä, mutta vähemmässä määrin kuin aerobinen liikunta.

Keho-mieli-harjoitukset osoittivat kohtalaisen positiivisia vaikutuksia, mikä oli linjassa aiempien tutkimusten kanssa.

Yhdistelmäharjoittelu, joka sisältää yhdistelmän aerobista ja vastusharjoittelua, tuotti myös kohtalaisia vaikutuksia.

Kuitenkin yhdistelmäharjoittelun kognitiiviset hyödyt olivat jonkin verran pienemmät verrattuna pelkkään aerobiseen harjoitteluun, johtuen todennäköisesti eri harjoitusmuotojen jaetusta painotuksesta.

Tulosten mukaan kaikki arviossa mukana olleet liikuntatyypit olivat hyödyllisiä, mutta yleisen ajattelukyvyn parantamisessa aerobinen liikunta erottui tehokkaimpana.

Aerobisen liikunnan efektikoko oli 1,13, eli vaikutus oli suuri (>0,8), jolla todennäköisesti on myös hyvin suuri käytännön merkitys.

KIINNOSTAISIKO MAAILMAN ARVOSTETUIN PERSONAL TRAINER -SERTIFIKAATTI JA RAUTAINEN KUNTOSALIVALMENNUKSEN ERIKOISKOULUTUS? KAKSI HUIPPUKOULUTUSTA NYT EDULLISEEN YHTEISHINTAAN ✅

KIINNOSTAISIKO MAAILMAN ARVOSTETUIN PERSONAL TRAINER -SERTIFIKAATTI JA RAUTAINEN KUNTOSALIVALMENNUKSEN ERIKOISKOULUTUS? KAKSI HUIPPUKOULUTUSTA NYT EDULLISEEN YHTEISHINTAAN ✅

Toiminnanohjaus (Executive functioning)

Toiminnanohjauksen suhteen suurimmat hyödyt saavutettiin kohtuullisen intensiteetin harjoittelulla, jota suoritettiin 3–4 kertaa viikossa, keston ollessa 45–60 minuuttia per kerta, ja kokonaiskeston ollessa 3–6 kuukautta.

Liikuntatyypin osalta tulokset osoittivat, että sekä vastusharjoittelu että aerobinen harjoittelu olivat merkittävästi yhteydessä parantuneeseen toiminnanohjaukseen. Keho-mieli-harjoittelulla oli kohtalainen positiivinen vaikutus.

Liikunnan annos-vastasuhteen analyysissä tulokset osoittivat, että paras annos-vastesuhde saavutettiin jo varsin alhaisella harjoittelun useudella (1–2 kertaa viikossa) ja kohtalaisella yhtäjaksoisella harjoitteluajalla, joka oli 3–6 kuukautta.

Vastusharjoittelun efektikoko oli 0,61, eli keskisuuri (≥5,0) vaikutus, jolla todennäköisesti on selkeä käytännön merkitys.

Muisti

Vaikka aikaisemmat tutkimukset (Huang et al., 2022, Rathore ja Lom, 2017),) ovat antaneet viitteitä siitä, että muisti olisi vähiten liikunnan avulla paraneva ajattelun osa-alue, niin uusimmassa tutkimuksessa havaittiin kuitenkin kohtalainen muistia parantava vaikutus.

Liikuntamuodoista muistia paransi parhaiten keho-mieli-harjoittelu ja toiseksi parhaiten vastusharjoittelu. Keho-mieli-harjoittelun efektikoko oli 0,62, eli jälleen keskisuuri (≥5,0) vaikutus, jolla todennäköisesti on selkeää käytännön merkitystä.

Merkillepantavaa on se, että vaikutukset saavutettiin jo huomattavan vähäisellä, eli 45–60 minuutin viikoittaisella harjoitusmäärällä ja jo 3–6 kuukauden yhtäjaksoisella harjoittelulla.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että liikunta toden totta vaikuttaa positiivisesti monenlaisiin kognitiivisiin kykyihin ja käytännössä vaikutus on joko selkeä tai erittäin selkeä.

Erityisen ilahduttavaa on se, että vaikutukset näyttävät olevan poimittavissa jo varsin kohtuullisilla, tai jonkun näkökannan mukaan jopa vähäisillä liikuntamäärillä.

Lähteet

Zhang M, Jia J, Yang Y, Zhang L, Wang X. Effects of exercise interventions on cognitive functions in healthy populations: A systematic review and meta-analysis. Ageing Res Rev. 2023 Dec:92:102116. doi: 10.1016/j.arr.2023.102116. Epub 2023 Nov 3.

Rathore A, Barbara Lom B. The effects of chronic and acute physical activity on working memory performance in healthy participants: a systematic review with meta-analysis of randomized controlled trials Syst Rev. 2017 Jun 30;6(1):124. doi: 10.1186/s13643-017-0514-7.

Xiuxiu Huang X, ym. Comparative efficacy of various exercise interventions on cognitive function in patients with mild cognitive impairment or dementia: A systematic review and network meta-analysis. J Sport Health Sci. 2022 Mar;11(2):212-223. doi: 10.1016/j.jshs.2021.05.003. Epub 2021 May 16.

Tutustu näihin harjoittelun suunnittelun ja ohjelmoinnin huippukoulutuksiimme

Strength and Conditioning Specialist™ -koulutuksessa otat haltuusi yli sadan kuntosaliliikkeen turvallisen ja tehokkaan suoritustekniikan sekä taustalla olevan anatomian. Tämän lisäksi opit perusteellisesti maailman johtavien lihasvoimaharjoittelun ja lihaskasvun tutkijoiden kuntosaliharjoittelun ohjelmointimenetelmät.

NHA Personal Trainer™ -sertifiointikoulutuksessa suoritat maailman arvostetuimman personal trainer -sertifikaatin ja otat perusteellisesti haltuusi laadukkaisiin liiketekniikoihin vaikuttavan anatomian sekä kineettisen ketjun ymmärryksen. Tämän lisäksi opit valtavan määrän maailman parhaita, tutkitusti toimivia valmennusmenetelmiä kunnon eri osa-alueiden kehittämiseen ja kaiken tasoisten harjoittelijoiden valmentamiseen.

Functional Performance Specialist™ -koulutuksissa opit arvioimaan erittäin yksityiskohtaisesti eri kehonosien virheasentoja ja toimintahäiriöitä, ymmärrät virheasentojen ja toimintahäiriöiden juurisyyt, sekä saat haltuusi perusteellisen paketin korjaavia harjoitteita, joilla voit kehittää omaa ja asiakkaasi harjoittelua. Kouluttajana toimii yksi Suomen arvostetuimmista anatomiakouluttajista, Ari-Pekka Lindberg.

HERÄSIKÖ SINULLA KYSYTTÄVÄÄ KOULUTUKSIIN LIITTYEN? JÄTÄ VIESTI, NIIN ME VASTAAMME.

HERÄSIKÖ SINULLA KYSYTTÄVÄÄ KOULUTUKSIIN LIITTYEN? JÄTÄ VIESTI, NIIN ME VASTAAMME.

YHTEISTYÖSSÄ

terveystalo a NHA aloittivat yhteistyön
Yhteistyössä Fitness24Seven
shk suomen hierojakoulut a NHA aloittivat yhteistyön
Yhteistyössä Amercan Council on Exercise
Yhteistyössä

NORDIC HEALTH ACADEMY 

 

NHA:n koulutuskokonaisuudet tarjoavat opiskelijoilleen ainutlaatuisen yhdistelmän tuoreinta tieteellistä tietoa ja tutkitusti toimivimpia käytännön taitoja.

YHTEYSTIEDOT

 

Eskolantie 1 A

00720 HELSINKI

E: info@nha.fi

P: +358 50 302 0753

Tietosuojaseloste»

Oppimisympäristö»